Вече почти четири часа депутатите обсъждат Постъпилите предложения са внесени от ГЕРБ, ДПС

...
Вече почти четири часа депутатите обсъждат Постъпилите предложения са внесени от ГЕРБ, ДПС
Коментари Харесай

На живо: Ще свали ли днес НС ветото за Македония -

Вече съвсем четири часа депутатите обсъждат

Постъпилите оферти са внесени от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Демократична България ". От Движение за права и свободи оферират Народно събрание да одобри предлагането на френското председателство на Европейски Съюз и задължава Министерски съвет на извърши решението на Народното събрание. ГЕРБ упорстват Скопие да впише българите освен в преамбюла на македонската конституция, само че и във всички разпореждания, в които са упоменати други нации. От ГЕРБ не искат България да признава съществуването на " македонски език ". В проекторешението на Демократична България са заложени всички тези претенции, потребността от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от контракта в преговорната рамка.

(Можете да гледате дебата онлайн в долния десен ъгъл на сайта)

Днес водачът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова акцентира, че точно те, като същински евроатлантици, са прокопали пътя към добросъседство със Северна Македония с подписването на Договора за другарство. Тя напомни, че на 22 юни ГЕРБ са внесли план за решение за утвърждение на преговорната рамка, с цел да са сигурни, че България няма да изпусне този исторически миг да отбрани националните си интереси.

" Борисов и нашето държавно управление стартира този развой по консолидиране на Северна Македония в Европейски Съюз. И Борисов, и ГЕРБ ще приключим този развой в 47-ото Народно заседание.  Ще се радваме да приемем план на решение, който събира дружно всички проевропейски и проатлантически сили в Народно събрание. Не бих желала напълно да си приписваме заслугите или авторството - вие знаете, че беше по този начин ", разгласи Атанасова. 

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов съобщи, че   Той е на мнение, че всичките цели и условия на България към Македония се извършват с това предложение от страна на френското председателство.

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържат нито едно от предложенията , в това число и това на Демократична България. Според него Народно събрание няма съображение да пристъпва към сходни дейности, когато отсрещната страна не го прави. Михайлова прикани всички депутати да гласоподават по съвет и че в клетвата на всеки е записано, че ще работи в ползите на страната.

Лидерът на групата на " ИТН " Тошко Йорданов съобщи, че даже да гласоподават " за ", депутатите няма да имат национално единодушие и социална поддръжка за дейностите си. 

" Вчера Макрон в прав текст съобщи: " Ние упражнихме огромен напън върху България през последните месеци "  както и: " Искам да поздравя премиера Петков - той направи всичко. " Това потвърждава нашите изказвания, че Кирил Петков е работил против България ", сподели той и напълно предстоящо разгласи, че подкрепилите приемането на френското предложение ще са " национални предатели ". 

Тошко Йорданов съобщи, че " всяка маймуна помни 3 минути ". Той съобщи, че предложението на президента Радев на КСНС за включването на българите конституцията на Македония бе подкрепено единствено от Има Такъв Народ. 

Йорданов дори изиска Радев да разсекрети съвещанието на Консултативния съвет, с цел да се види какъв е бил първичният план и по какъв начин Петков и Радев спорили. Малко по-късно Тошко Йорданов сподели:  " Така ще бъде през днешния ден - зала цялостна с национални предатели и депутати ".

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов също цитира Макрон за натиска върху България: " Сега Франция като упадаща велика мощ, явно няма с какво да се похвали, с изключение на да каже, че е съумяла да пречупи България ", съобщи той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева съобщи, че от ГЕРБ ще поддържат и трите проекторешения.

Малко след изявлението ѝ Тошко Йорданов изиска 30-минутна отмора от името на парламентарната си група, зам.-председателят на Народно събрание ген. Атанасов обяви 10 минути отмора. След това и " Възраждане " желаеха отмора. Депутатите почиваха още 10 минути, след което съвещанието беше възобновено.

Очаквайте детайлности.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР